Musea en bezienswaardigheden

Emile Verhaerenmuseum

Conservator Dr. Rik Hemmerijckx
Emile Verhaerenstraat 71
2890 Sint-Amands
052 33 08 05
verhaerenmuseum@skynet.be
www.emileverhaeren.be

Het Emile Verhaerenmuseum is een literair museum, volledig gewijd aan de Franstalige dichter, kunstcriticus en bijna-Nobelprijswinnaar Emile Verhaeren (Sint-Amands, 1855 - Rouen, 1916). Aan de hand van originele manuscripten, brieven, foto's, boeken, persoonlijke realia van de dichter, kunst- en beeldhouwwerken... laat het museum de bezoeker kennis maken met deze merkwaardige dichter en zijn ongeziene vernieuwende literaire activiteiten. Jaarlijks worden er gelegenheidstentoonstellingen ingericht naar een thema uit Verhaerens oeuvre.

Het geklasseerde monumentale graf van Emile Verhaeren bevindt zich in een bocht van de Schelde niet ver van de Kaai van Sint-Amands. Het standbeeld van de dichter, een ontwerp van Pol Van Esbroeck, staat levensgroot, wijzend over de Schelde, op de Kaai.

Op de dijk pronkt het metalen beeld 'De Veerman', gemaakt door Marc Macken in 1955, naar het beroemde gedicht van Emile Verhaeren "Le passeur d'eau". Op de Scheldeoever zien we de recent gerenoveerde graftombe van Emile Verhaeren en zijn echtgenote Marthe Massin.

De Marthe Massintuin ligt naast het graf van het echtpaar. Al wandelend ontdekt men er de streekgebonden weelderige plantengroei en het mooie beeld "Liefdegetijden" van Oppuursenaar Jan Mees, verwijzend naar de passionele liefdesgedichten van Verhaeren.

In 2016 is het 100 jaar geleden dat Emile Verhaeren overleed. Het museum en het gemeentebestuur organiseren heel wat festiviteiten om de dichter te vieren. Alle info vind je hier.

Openingsuren

  • Vanaf 1 maart tot 30 juni: op zaterdag , zondag en feestdagen van 11 tot 18 u.
  • Vanaf 1 juli tot 31 augustus: elke dag, uitgezonderd maandag van 11 tot 18 u.
  • Vanaf 1 september tot 30 november: op zaterdag, zondag en feestdagen van 11 tot 18 u.
  • Voor scholen en groepen het hele jaar toegankelijk na afspraak

Toegang

  • Individuele bezoekers: € 2
  • Groepen vanaf 10 personen: € 1 p.p.
  • Inwoners van Sint-Amands, -18 jaar, vrienden van het museum, lerarenkaart en rolstoelgebruikers: gratis
  • 65+, werklozen, OKV-kaart: € 1
  • Rondleidingen (max. 20 pers. per gids): € 30 per gids

Meer info

 

Steenovens

Kuitgemstraat 120
2890 Sint-Amands

De Steenovens zijn de gebouwen van en de site rond een oud hoevecomplex uit de 16de eeuw dat zich bevindt in een landschap dat door de eeuwen heen gevormd werd door de mens. De bewoners van de Steenovens maakten ook gretig gebruik van de omringende natuur. De Schelde leverde water voor de blekerij en was een belangrijk transportkanaal voor de goederen, van de kleigrond maakte men bakstenen, de wind liet de wieken van de molen draaien... De natuur vormde de mens en de mens vormde de natuur. Daar zie je tot vandaag nog de sporen van.

De Steenovens kent een rijke geschiedenis en elke steen van dit gebouw vertelt een verhaal van iemand die hier woonde, werkte, sliep, at en dronk, speelde... De site lag er jaren verlaten en verwaarloosd bij. Nu klinken er weer stemmen en werken handen aan de heropbouw van deze plek. Muren en daken worden hersteld, bomen en struiken geplant... en stilaan hoor je terug de bedrijvigheid die hier meer dan honderd jaar geleden heerste. Bezoekers staan stil bij het heden en het verleden van de Steenovens. Vroeger bewoners komen terug tot leven in de verhalen die je hier kan horen. Nieuwe activiteiten duiken op en brengen terug leven in de brouwerij.

Kom ontdekken hoe het verleden hier heropleeft en kom kijken hoe vele werkzame handen van deze site een plek maken die meer dan de moeite waard is. Een verborgen parel aan de Schelde.

Niet ver van de site van de Steenovens wordt ook volop gewerkt aan de opbouw van de Gansakkermolen, niet ver van de plek waar zich vroeger de Koutermolen bevond.

De opbouw van de Steenovens, de Gansakkermolen en de ontwikkeling van de hele site, zijn initiatieven van de KVNS, de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon.

Alle info op de website van de Steenovens en KVNS

 

Oude Vlaamse Galerij

Kerkstraat 1 - Romain Steppestraat 40
2890 Sint-Amands
052 33 63 56 - 0474 95 21 55 - 0475 74 25 76

De Oude Vlaamse Galerij is gespecialiseerd in schilderijen van Belgische meesters uit de periode 1850 - 1950. In de galerij vind je een permanente tentoonstelling van schilderijen, aquarellen en tekeningen uit de 19de eeuw en 20ste eeuw.

Meer info

 

Sahara Art Stones

Dam 140
2890 Sint-Amands
052 34 22 82

Aan onze groene Scheldeboorden staat deze artistieke galerij. In dit merkwaardige gebouw met zijn organische vormgeving, worden bijzondere beeldhouwwerken, schilderijen en wandtapijten tentoongesteld.

Beeldhouwer Joris Maes maakt zijn kunstwerken in de Sahara. Alleen daar is de zeldzame kleurrijke fossielsteen te vinden die de basis voor zijn ontwerpen vormen. In samenwerking met de plaatselijke bevolking worden de mooiste stenen uit de rotsen gehouwen. Het gesteente dat Joris beoogt bevat een schat aan fossielen, ammonieten, trilobiten, zeelelies,...

Openingsuren

Vanaf mei tot september: zaterdag en zondag van 14 tot 19 u.
Groepen ook buiten de openingsuren na afspraak.

Toegang

gratis€ 25 voor groepen buiten de openingsuren.

 

Toerisme
052 39 98 62
toerisme@sint-amands.be

 

 

Deel dit artikel

Gemeentehuis Sint-Amands

Maandag 13.30 u. - 16 u.    
Dinsdag 9 u. - 12 u.    
Woensdag 13.30 u. - 16 u.
Donderdag 16 u. - 19 u.
Vrijdag 13.30 u. - 16 u.  

Livien Van der Looystraat 10, 2890 Sint-Amands
tel 03 203 2700 / e-mail info@puursam.be